Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΥΛΙΩΤΩΝ

Το 2016, μόλις σε 5 χρόνια από σήμερα ,ο αγροτικός συνεταιρισμός Αυλιωτών θα γιορτάσει τα 100 χρόνια  λειτουργίας του. Αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες δυο δεκαετίες της γενικής  παρακμής του τόπου μας ,ο συνεταιρισμός έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη και ευημερία των συχωριανών μας. Σε πολύ δύσκολες περιόδους βρέθηκε δίπλα  στο φτωχό αγρότη τροφοδοτώντας τον, τις περισσότερες φόρες  βερεσέ, όχι μόνο με εφόδια για την εργασία του αλλά και αγαθά για την επιβίωση του όπως ρύζι ,ζάχαρη καφέ και διάφορα άλλα .
 Μετά ήρθε η εποχή της  επιδότησης  και του κομματισμού. Συνέπεσε και η θεαματική αύξηση του τουρισμού, που στράφηκε πολύς κόσμος  αφήνοντας τα χωράφια του, και έτσι ήρθε η παρακμή.
 Το νεοεκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο που ανεδείχθη στις  τελευταίες εκλογές  φαίνεται ότι προτείνει μια ποιο σύγχρονη κατεύθυνση για τον αγροτικό συνεταιρισμό: την ανάδειξη τοπικών προϊόντων και τη δημιουργία λαογραφικού μουσείου. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και θα χρειαστεί τη βοήθεια όλου του χωριού. Τους εύχομαι καλή επιτυχία.

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

διάρρηξη στον αφορεσμό

διάρρηξη σημειώθηκε χθες ξημερώνοντας Πέμπτη 7-4-11  στο παντοπωλείο της "Χρυσάνθης". ΄Αγνωστοι παραβίασαν με λοστό την εξώπορτα και αφαίρεσαν αντικείμενα αξίας (τηλεκάρτες, τσιγάρα , αλαντικά κλπ). επίσης οι ίδιοι δράστες διέρηξαν και το κομμωτήριο του "Νικόλα", πέρνοντάς του την ταμ. μηχ. και κάποιο μικρό χρηματοκιβώτιο που είχε στον ίδιο χώρο. οι άνωστοι δράστες εικάζεται  ότι είναι οι ίδιοι που και στο παρελθόν έχουν διαπράξει ανάλογες παραβάσεις  στη περιοχή.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ Νο 1

ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΡΙΝ.ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΑΝΙΑΣ ΜΠΟΛΙΕΣ
ΠΛΑΤΕΙΑ 1985
  Τη δεκαετία του 60,στη στερημένη εκτονωτικά καθημερινότητα του χωριού,κυριαρχούσαν δύο αντίμετρες και συγκρουόμενες καλλιτεχνικά προσωπικότητες.Η κάθε μία είχε την αυλή της,που η αυλή ουσιαστικά ήτανε ίδια και στις δύο,και όταν χαλάρωνε η αντιπαράθεση μεταξύ τους,είχε ρόλο να την καλλιεργεί.Χρύσανθος Μιχαλάς,ποιητής,άτεκνος και δωρητής της πλατείας στο χωριό,και Σωκράτης Σολέντες,ποιητής και διοικητής της χωροφυλακής των ΟΘΩΝΩΝ,δηλαδή του εαυτού του.Στον Μιχαλά,γιά να φτάσει στο σημείο να δωρήσει τη πλατεία,δημιουργήθηκε από τη κοινή αυλή ένα σενάριο με ήρωες δύο αντιμαχόμενους ποιητές,τον ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟ ΧΑΡΤΟΥΜΠΑ και τον ΠΑΝΑΓΗ ΜΟΝΟΜΕΡΙΔΑ.Με ένα μαγνητόφωνο-μομπίνα,το μοναδικό στο χωριό,συναρμολογήθηκαν κείμενα,με εισαγωγή εκφωνητές ραδιοσταθμών(ΑΘΗΝΑ-ΠΑΤΡΑ-ΣΟΦΙΑ) και μετέπειτα δουλεμένα κείμενα με θέμα τα παραπάνω,που υποτίθεται μετέδιδαν οι ραδιοσταθμοί.Η κατάσταση διέρευσε,ο ΜΙΧΑΛΑΣ μετάνοιωσε,οι κληρονόμοι του αντέδρασαν με σκοπό να ακυρώσουν τη δωρεά.Σε αυτή τη σύγχυση χάθηκαν πρωτότυπα.Ότι υπάρχει είναι αποτυπωμένες θυμητικά μνήμες των αυλικών.Επειδή τα αδικήματα,ή οι ηρωισμοί,έχουν παραγραφεί,είναι ανώδυνο στη πορεία να πούμε και κάποια ονόματα πρωταγωνιστών.