Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

MIA MΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πύξια, δήξια, τελέσια

Θα θελα να σας πώ μια μικρή ιστοριούλα όπως μου την ανέφερε ο φίλος Γιάννης Κολομπούρης, θέλοντας να δείξω πως οι παλιότεροι μιλούσαν στην καθημερινότητα τους χρησιμοποιώντας ομηρικές λέξεις, δίχως να ‘ναι γραμματιζούμενοι.
Ζούσε λοιπόν στον Μπόρο η Κατερίνα του Λεωνίδα του Σπυρουλή και μια μέρα που πήγε στην μάνα του την Πιπίνα για να πάρει φωτιά φαίνονταν πολύ στενοχωρημένη. τηνε ρώτησε λοιπόν η Πιπίνα τι έχει και είναι έτσι;
- Πήγα που λες Πιπίνα μου σήμερα με τσι πρατίνες μου τσου Μαγγάνους, στο χωράφι μου για να βοσκήσουν, κι αυτές οι αθεόφοβες ανέβηκαν την αποτιλλιά και πήγανε τση αδελφής μου τση Κάντερνας. και αυτή αρχίνησε τσι φωνές, και τόσο με φοφέρισε που μ'είπε πύξια, δήξια, τελέσια και θα μ'αγκουζάρει κιόλας, γι αυτό με βλέπεις έτσι.
Αποτιλλιά= μικρός χωμάτινος γκρεμός έως 1-1,5 μ.
πύξια= πύξ >πυγμαχία> γρονθοκόπημα
δήξια= δήγμα, κέντρισμα, σούβλισμα
τελέσια= τελείωμα, θανάτωμα
αγκουζάρω(ιταλ)= μηνύω

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2011





ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ



Ο ΠΑΤΕΡ ΓΚΟΜΕΝΙΟΣ Ο ΓΚΑΣΤΡΩΤΗΣ


ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΑΥΛΙΩΤΕΣ



ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
 

Η ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ


ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ



Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ
 


ΕΛΕΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΦΤΩΧΟ
 

ΙΚΕΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΓΚΑΣΤΡΩΤΗ


Ο ΠΑΤΕΡ ΓΚΟΜΕΝΙΟΣ Ο ΓΚΑΣΤΡΩΤΗΣ


Ο ΟΜΗΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ



Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ
 



ΤΟ ΒΡΑΔΥ
  

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΜΙΑ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ


τώρα θα μπορούσαμε πιστεύω, να αναφέρουμε μια εκδοχή που αφορά στο όνομα του χωριού, μια και δείχνει περίεργη η ονοματοδοσία του. Τι να σημαίνει άραγε Αυλιώτες;
Μία ενδιαφέρουσα άποψη μου ανέφερε ο γνωστός  και φίλος εικαστικός Μιχάλης Σελλάς από την Περλάδα όπως λέει το χωριό του, και που μάλλον έχει δίκιο αφού και όλοι οι παλιώτεροι από εμάς περλάδα ή περλάδες την ξέρουμε παρά με την αύξηση "ου" όπως είναι ο νεολογισμός της που δηλώνει καταγωγή από κάποιον ανύπαρκτο Περούλη.
Λέει λοιπόν ότι οι κάτοικοι των Αυλιωτών ήταν οι τυχεροί και οι έξυπνοι της περιοχής αφού επέλεξαν να κτίσουν στο πλέον ηλιόλουστο μέρος, στην αυλή του Ήλιου, εξ ου και ΑΥΛΗΛΙΩΤΕΣ.
Είναι δε τόσο παλιό όσο και η ομηρική Κέρκυρα, αφού διαφορετικά θα λεγόνταν Μουζακιτάτικα  ή ξέρω εγω τι άλλο από τον πρώτο σύγχρονο κάτοικο. Στοιχείο που φαίνεται να ενσχύεται από την ονοματοδοσία των επι μέρους γειτονιών (Μουγγανάτικα, Καποδετσεντάτικα, Καπαντονάτικα κ.λ.π.)                                                                                                                                                          

ΒΟΥΝΙ



Ανηφορίζοντας τον ΑΦΟΡΕΣΜΟ και αφού διασχίσουμε τα ΜΟΥΓΓΑΝΑΤΙΚΑ,καταλήγουμε σε μία γκρεμνώδη περιοχή με την ονομασία ΒΟΥΝΙ,με πολλή δύσκολη πρόσβαση στη θάλασσα.Η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα σεβασή στο χωριό,γιατί σε δύσκολες εποχές ήτανε τόπος ψαρέματος.Είμαστε μία παρέα από το χωριό αυτό και προσπαθούμε με σεβασμό στον τόπο,στους ανθρώπους και με σεμνότητα,να θυμηθούμε στοιχεία της μικροϊστορίας αυτού του τόπου.Περιστατικά προηγούμενων δεκαετιών,που ήτανε καταλύτες στη σημερινή μορφή και ζωή του χωριού.Πολύ περισσότερα για τις δραστηριότητες του τόπου θα δείτε στο http://www.avliotes.gr/

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Oι Αυλιώτες είναι ένα παραδοσιακό χωριό στη ΒΔ ΚΕΡΚΥΡΑ.Ο αφορεσμός είναι ένα κεντρικό του σημείο,όπου πάντα λειτουργούσε κάτι σαν μικρή λαική αγορά.Λέγεται έτσι γιατί κάποτε  εκεί πραγματοποιήθηκε αφορεσμός για κλοπή από εκκλησια.Από τότε στο σημείο αυτό,όπου υπάρχει και πρόσφατο μικρό ιερό,σε κάθε λειτανία του χωριού γίνεται δέηση.